In drie stappen beter in je vel

Als Young Professional stel je hoge eisen aan jezelf, dat doe ik ook. Het liefst werk je vanuit je kracht en maak je regelmatig verre reizen terwijl je de wereld verbetert en verdient aan je passie. Jij levert die betekenisvolle bijdrage aan jouw betere wereld. En het liefst ook nog eens alles tegelijkertijd, zonder iets te missen. Toch? Helaas is de realiteit soms net anders dan je verwachtingen.

Verwachtingen of eisen?

Waar het misgaat is wanneer je jouw verwachtingen en wensen gaat zien als eisen. Het beste uit jezelf willen halen is een goeie drive. Moet je al je verwachtingen waarmaken van jezelf, dan is dat een irrationele eis. Dat lukt simpelweg niet altijd.

In drie stappen beter in je vel

Deze irrationele en ‘eisen’-gedachten kunnen (als ze vaker voorkomen) tot emotioneel ongezond gedrag leiden. Zoals milde stress, angst en depressie klachten. Niet dat je zit te huilen in een hoekje. Maar je maakt je wel enige zorgen en zit daardoor niet lekker in je vel. De oplossing is simpel, probeer de volgende drie stappen eens.

1. Bewustwording

Pak een vel papier en schrijf je ongemakkelijke en irrationele gedachten op. Besef dat gedachten sterke invloed hebben op hoe jij je voelt. Gelukkig heb jij wel weer invloed op je gedachten, maar heb je minder invloed op de situatie. Irrationele gedachten herken ik zelf bijvoorbeeld aan een stemmetje in mijn hoofd dat zegt: “Je moet al deze taken nog doen vandaag Justin!”

2. Veranderen

Lees je gedachten terug. Bevraag dat eisende karakter van je irrationele gedachten eens. Wat moet jij persé doen van jezelf? Vraag jezelf af: Is dit waar? Is het nuttig? Is het logisch? Ik beantwoord mijn stemmetje met: “Nee ik moet niet al deze taken vandaag afmaken, dat is onrealistisch om te verwachten want zoveel tijd heb ik niet. Daarnaast is het afmaken van dit blog het belangrijkst en begin ik daar mee.”

Besef dat jij als persoon niet hetzelfde bent als je gedachten en gevoelens. Jij bent niet dat stemmetje in je hoofd. Jij bent de manier waarop je daarmee omgaat. Laat je niet leiden door je stemmetje maar bedenk behulpzamere gedachten.

3. Oefenen

Je hebt je irrationele gedachten ter discussie gesteld en daardoor worden ze meer genuanceerd. Je hoeft namelijk niet te luisteren naar dat vervelende stemmetje die veel van jou verwacht. Accepteer je innerlijke stemmetje maar luister er niet naar. Bedenk nieuwe behulpzame gedachten en leer ze uit je hoofd door ze regelmatig te repeteren in jezelf. Zo zeg ik regelmatig tegen mezelf: “Wees blij dat je al die leuke dingen mag doen en geniet ervan.”

Benen op de grond.

Ik ben ervan overtuigd dat ieders drive een grote impact heeft op de wereld, dus ook die van jou! Soms zit je jezelf gewoon in de weg. Door af en toe op bovenstaande manier je eigen gedachten te ondervragen kan je met beide benen op de grond blijven staan, zonder je hoofd in de wolken te verliezen. Zo zit je beter in je vel.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'In drie stappen beter in je vel'?