fbpx

Zo ontspan je na een drukke werkweek

Ontspannen - Ontspannen na een drukke werkweek - by Daria Shevtsova - woman-lying-on-bed-holding-book-1458669

Doordeweeks sta je vaak langdurig in de hoogste versnelling. Er speelt van alles door elkaar en je hoofd draait de hele dag op volle toeren. Geen tijd om te ontspannen! Het kan heerlijk zijn om met volle aandacht aan het werk te zijn en zo een hoop voor elkaar te krijgen. Het gevoel on top of the game te zijn, geeft je het gevoel dat je goed bezig bent. Maar in het weekend tolt je hoofd nog steeds. Help: hoe ontspan ik ook alweer?

De werkomgeving bepaalt het tempo

Je werkomgeving is van invloed op jouw tempo. Zelf heb ik jaren in het bedrijfsleven gewerkt, bij grote, prestatiegerichte bedrijven met een enorm werktempo. Als alles om je heen schielijk gaat, ga je daar vanzelf in mee. Het tempo verspreidt zich als een virus, waardoor het nog verder omhoog gaat. Het is van belang om te voelen of dit bij je past. En of je dit voldoende in balans kan brengen met ontspanning. Veel mensen verlaten, met een tollend hoofd van alle langdurige en productieve hectiek, het kantoor. En dan de vraag: kan je nog terugschakelen uit die zesde versnelling?

Terugschakelen gaat niet vanzelf

Soms is het na een tijdje racen in die versnellingen best lastig om thuis terug te schakelen naar de lagere versnellingen. Namelijk die versnellingen waarin je kan ontspannen, tot jezelf kan komen en in staat bent om uit te rusten. Soms kom je wel naar de vierde of derde versnelling terug, maar voel je jezelf nog altijd rusteloos: klaar om in actie te komen. Je vraagt jezelf af hoe het toch komt dat je niet kan ontspannen en uitrusten. De to do lijsten blijven door je hoofd dwalen en de werkdag voelt niet afgesloten.

Milde beweging is de sleutel tot rust

Wat helpt jou om goed terug te schakelen? En zo het weekend echt een weekend voor je te laten zijn? Mij helpt het om yoga te doen, een wandeling te maken, iets in de tuin te doen, op te ruimen of te koken. Zo kan de drukke geest via milde beweging makkelijker tot rust komen. Met andere woorden: als het me lukt om goed terug te schakelen naar de derde versnelling, is mijn hoofd tot rust. Dan zak ik als vanzelf naar de tweede en eerste versnelling, waarin ik nog meer kan ontspannen.

Waarom is ontspannen zo moeilijk?

Ik vermoed dat we vaak de volgende denkfout maken: Als je in de auto zit, schakel je soms terug van de zesde naar de eerste versnelling. Bijvoorbeeld als je moet stoppen voor een verkeerslicht op een weg waar je 100 rijdt. Maar je lijf en je brein kunnen dat niet, we zijn geen machine. Het is dus niet gek als je na zo’n drukke, volle werkdag thuiskomt, op de bank neerploft en dat het dan nog tolt in je hoofd. Je kan geen versnellingen overslaan.

De oplossing om van de hoogste versnelling naar de laagste te komen, vinden we het makkelijkste via ons lijf. Niet met topsport, maar via beweging die ons wel energie kost, maar ook rust brengt:

 • dansen
 • zwemmen
 • wandelen
 • fietsen
 • tuinieren
 • zingen
 • de hond uitlaten
 • yoga
 • tai chi
 • met je kind spelen
 • boodschappen halen
 • klussen
 • schoonmaken
 • het oud papier wegbrengen
 • you name it

Wanneer je merkt dat je daar geen graankorrel energie meer voor hebt aan het eind van de dag, vraag je dan af: wanneer had ik moeten beginnen met minderen?

Ontspannen is van levensbelang

Iedereen verlangt ernaar om steeds weer terug te kunnen schakelen vanuit het hoofd. Terug uit het verleden en de toekomst van het denken, naar het pure zijn in dit moment. Van moeten naar mogen. Hoofd naar hart. Van de inzet voor de ander, naar het volgen van je eigen behoeftes. Om op te laden, te ontspannen en nieuwe inspiratie op te doen. Doe je dit niet, dan pleeg je roofbouw op jezelf en heb je uiteindelijk niets meer geven. Niet op het werk, thuis, of aan jezelf.

Laat het schakelen tussen de versnellingen als een infinity-teken voortbewegen. Neem je ademhaling mee en je bewuste aandacht. Schakel op omhoog, schakel af omlaag en weer terug. Dit is balans, en daarmee kom je op alle vlakken het verste.

Tags: , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zo ontspan je na een drukke werkweek'?