#CWchallenge Een taal leren: Zo pak je het aan

#CWchallenge - een taal leren

Ik wil afkicken van mijn smartphone, meer me-time, structureel eerder naar bed, stilstaan bij mezelf, gezonder eten … Maar ja, de waan van de dag neemt de regie al snel weer van me over. Daarom ga ik nu de uitdaging aan. De komende tijd onderwerp ik mij elke maand bewust aan een challenge. Doe je mee? Deze maand challenge: een taal leren


Ik weet het: je kunt geen taal leren in één maand. Niet tot op excellent niveau in ieder geval. Maar in één maand kun je wel meer bereiken dan je denkt.

Waarom een taal leren

Waarom zou je een andere taal leren? Zolang je maar goed Engels kan, red jij je toch gewoon in de hele wereld? Meestal wel, maar op die manier mis je veel. Het échte contact met de locals als je aan het reizen bent, bijvoorbeeld. Het geluk van een taal leren, is een soort optelsom:

 1. Hoe beter je een taal beheerst –>
 2. Hoe beter je dingen begrijpt en jij jezelf uit kunt drukken –>
 3. Hoe meer je kunt genieten omdat je meer mogelijkheden hebt.

De onverwachte voordelen van een taal leren

Daarnaast zijn er nog veel meer onverwachte voordelen die je zult ontdekken bij het leren van een nieuwe taal. Ik proefde daar al van toen ik twee jaar geleden besloot om Engels te leren – en dan een keer echt goed in plaats van mijn steenkolen gebrabbel. Ik merkte bijvoorbeeld dat ik mij veel zelfverzekerder begon te voelen! Want: ik durfde dit project gewoon aan te gaan, ik begreep opeens veel meer, wanneer iemand alleen Engels sprak schoot ik niet meer in paniek, en een taal leren bleek ontzettend leuk te zijn. Alsof het een ontdekkingsreis was. De onverwachte voordelen van een taal leren op een rij:

 • Je ervaart meer vrijheid – want de taal is steeds minder een belemmering voor jou
 • Je zelfvertrouwen groeit omdat je snel resultaat ziet – als je het op de goede manier aanpakt, zie einde blog
 • Je ontmoet nieuwe mensen – bijvoorbeeld in een klas, maar ook online in groepen die over jouw taal gaan
 • Het is ontzettend leuk – je kunt steeds meer, zoals eindelijk dat boek in de oorspronkelijke taal lezen in plaats van de vertaalde versie
 • Je leert doorzetten – een eigenschap die je in je werk en privé vaak nodig hebt. Een goed doorzettingsvermogen betekent meer kans op succes
 • Het is ongelofelijk goed voor je cv en je baankansen nemen sterk toe als jij een extra taal beheerst
 • Je hebt komende winter iets om te doen, niet verkeerd met de kou en coronamaatregelen

Zo kies je welke taal je wilt leren

Super gaaf toch! Maar hoe kies je nu welke taal je dan gaat leren? Je kunt jouw nieuwe taal op een paar manieren kiezen:

 • Je gaat vaak naar hetzelfde land op vakantie: kies dan die taal! Heb je continu een vakantiegevoel om je heen
 • In jouw baan zou het eigenlijk súper handig zijn als je een bepaalde taal beheerste – kies die taal en verwelkom alle nieuwe kansen
 • Je bent gewoon verlíefd op de klanken van een taal – leer die taal en verbaas wat er na een paar dagen al uit je mond komt rollen

Ik ga voor Duits. Engels is mijn tweede taal, en Duits wordt ook in heel veel Europese landen gesproken. Daarom is Duits handig voor onze gedroomde Europareis, én handig voor betere baankansen omdat Nederland veel zaken doet met Duitsland, maar Duits steeds minder op middelbare scholen wordt gegeven. Ik vind het niet de mooiste taal in de wereld, maar het geeft me wel een enorm Sissi-gevoel.

CWchallenge een taal leren: Zo pak je het aan

Oke, we zijn er klaar voor. Jij en ik zijn gemotiveerd door de vele voordelen van een taal leren en we hebben allebei een taal uitgekozen. Zoals ik aan het begin al zei, een taal leren tot op excellent niveau bereik je niet in een maand. Maar met een paar slimme trucs, kun je in een maand van niks naar A2, misschien wel B1, niveau gaan.

Elke taal is namelijk opgedeeld in niveaus: A1, A2, B1, B2, C1 en C2. Elk volgend niveau is iets moeilijker te behalen. Dus A1 heb je zo, A2 is een iets grotere stap, enzovoort. Als het over talen gaat, wordt er in heel Europa over deze niveaus gepraat omdat het heel makkelijk in te schatten is wat iemand wel of niet kan. Voor een verbetering van je baankansen heb je B2-niveau van een taal nodig, meer is natuurlijk alleen maar fantastisch. Hier lees je wat je ongeveer kunt per niveau.

Om zo snel mogelijk een taal te leren spreken, moet je de woorden en dingen leren die je het meest nodig hebt. Klinkt logisch, maar veel mensen denken er niet aan waardoor het leren van een taal een enorm project wordt waarbij je snel afhaakt omdat het geen snel resultaat geeft. Daarom moet je het slim aanpakken. Dit gebruik je het meest in elke taal: werkwoorden, basisgrammatica zoals hoe je die werkwoorden vervoegt, en woorden. Elke taal heeft miljoenen woorden, maar er is maar een klein aantal woorden wat je continu gebruikt in het dagelijks leven. Als je díe woorden als eerste leert, heb je een waanzinnig resultaat in korte tijd. Uitbreiden kan daarna altijd nog als je de smaak te pakken hebt. 

Een taal leren snel resultaat

Een taal leren en snel resultaat bereiken doe je zo:

Week 1:

Zoek een top-100 met werkwoorden uit de taal die jij wilt leren, en leer ze uit je hoofd. Je kunt hier bijvoorbeeld WRTS voor gebruiken, een superhandige site waarop je de woorden in kunt voeren, ze kunt oefenen, overhoren, etc. De site onthoudt tijdens de overhoring welke woorden je fout had, en die kun je dan extra oefenen zodat jij je tijd optimaal benut.

Koop een frequentiewoordenboek, dé beste tool als je snel een taal wilt leren. Dit is een woordenboek zoals je gewend bent, alleen dan niet op alfabetische volgorde maar op volgorde van frequentie. Oftewel: de woorden die het meest gebruikt worden, komen als eerste in dat boek voor. Hierdoor bereik je veel sneller resultaat, je steekt je tijd in de woorden die je echt nodig hebt. Is het frequentiewoordenboek te duur? Je hebt een goedkopere versie van auteur J.L. Laide van de 2.500 meest voorkomende woorden in de talen: Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Zweeds, Fins – alleen zijn die van Engels naar de gewenste taal. Voor een taal leren is dat geen probleem als je Engels een beetje goed is.

Van Dale heeft een kleine, Nederlandse, versie van 1.000 woorden in de talen Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. Klinkt veel, maar als je 50 woorden per dag leert, ben je in 20 dagen al klaar, heb je zelfs nog 10 dagen over om de woordjes nog eens te herhalen. Tip: Ze hebben nog drie uitbreidingen genaamd: Eten & Drinken, Vakantie & Reizen, Liefde & Verlangen.

Week 2:

Bouw verder aan je woordenschat met je frequentiewoordenboek en herhaal de top 100 werkwoorden. Na één week weet je zo echt al heel wat! Daarom is het ook leuk om te beginnen met het nieuws kijken in jouw nieuwe taal, of een leuke serie op te zoeken in jouw nieuwe taal. Op YouTube staat uiteraard ook úren aan video’s met leuke taallesjes voor beginners.

Heel veel succes de komende twee weken, en vooral: geniet! Hier ga je de rest van je leven enorm veel aan hebben. Over twee weken ben ik terug met een update over hoe het met mijn Duits gaat, en geef ik je tips wat je in week 3 en 4 kunt gaan doen. 

Tags: Ambitie en succes, CWchallenge, Droombaan, Personal Branding
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '#CWchallenge Een taal leren: Zo pak je het aan'?