Doelen stellen voor 2021 – zo wordt het JOUW jaar

doelen

Yes, het nieuwe jaar gaat beginnen. Wat heb ik er zin in! En jij? Ben jij er klaar voor? Wil je het dit jaar niet alleen bij goede voornemens laten? Maar wil je nu ook echt stappen nemen? Ik laat je graag zien hoe jij op een goede manier doelen stelt, zodat jij ze ook kunt halen. Alles om van 2021 jouw jaar te maken.

1. Kijk naar de hoogtepunten van vorig jaar

Wat ging er afgelopen jaar goed? We stellen doelen vaak door te kijken naar wat er niet goed is gegaan. Je hebt nog steeds geen nieuwe baan, of je bent wéér niet naar de sportschool geweest. Draai het dit jaar eens om. Begin positief. Wat heb je het afgelopen jaar wel gedaan, welk doel heb je wel gehaald? Waar word je blij van als je terugdenkt aan het afgelopen jaar?

2. Wat wil jij bereiken in het komende jaar?

Als je die hoogtepunten, dat fijne gevoel, wilt doortrekken naar het nieuwe jaar, wat wil jij dan bereiken in 2021? Hou het realistisch! Stel liever zes doelen in plaats van twaalf. Of focus je eerst eens op het komende halfjaar en pas je doelstellingen in de zomer aan. Het is immers fijner om één of twee goede voornemens te realiseren dan om er zes niet te halen. Gaat het je opeens makkelijk af? Voeg dan nieuwe doelen toe aan je lijstje.

3. Realiseer je dat jouw leven uit meer bestaat dan werk

De meeste mensen stellen doelen vast voor hun carrière. Prima. Daarnaast is nog zoveel meer dat een plek nodig heeft. Voel jij je vaak opgejaagd en heb jij het gevoel dat je zoveel moet doen? Dat komt waarschijnlijk doordat je alleen hebt stilgestaan bij wat je wilt in je werk. Maar wat wil je naast je baan? Wat heb je nodig om te ontspannen? Hoe vaak zie je je vrienden, wanneer zie je vrienden en doe je vaak genoeg even lekker niks? Neem dat ook op in je jaarplan.

4. Stem je zakelijke doelen en privé doelen op elkaar af

Misschien heb je besloten dat je dit jaar eindelijk drie maanden gaat rondreizen door Azië. Zorg dan dat dit wel kan. Regel op je werk dat je (betaald of onbetaald) verlof kunt nemen. Zorg daarnaast dat je voldoende verdient om die maanden niet te hoeven werken. Of dat je voldoende hebt gespaard om je baan (tijdelijk) op te zeggen. Als een luxueuze levensstijl een doel is dat je nastreeft, zorg dat je die dan kunt betalen.

5. Stem je plannen bij en geniet

Het is heerlijk om plannen te maken maar bedenk: een plan zonder actie is slechts een droom. Dus maak niet alleen plannen, maar bedenk ook de juiste acties die daarbij horen. Realiseer je ook dat het leven de neiging heeft om anders te lopen dan gepland. Dus als het allemaal anders gaat dan je had verwacht; geen paniek, neem de situatie op en stel zo nodig je plannen bij. Het is jouw plan, jij hebt de touwtjes in handen. En voordat we het vergeten: GENIET ervan!

Ik wens je een amazing 2021!

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Kwartje de Podcast - Careerwise Podcast

Ook in het nieuwe jaar gaat Kwartje de Podcast door! Deze keer met een 3-delige episode over goede voornemens. Want waarom falen ze zo vaak, en hoe stel je dan wel effectief doelen voor een jaar? Luister hier mee!

Tags: Ambitie en succes, Ken jezelf, Persoonlijke effectiviteit, What's next?, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Doelen stellen voor 2021 – zo wordt het JOUW jaar'?