introvert by brooke-cagle

Introvert leidinggeven: onderzoek laat zien dat het werkt


Als ik nadenk over de toekomst stel ik mezelf niet voor in de positie van leidinggevende. Niet omdat ik geen ambitie heb, maar omdat ik denk dat leidinggeven beter past bij mensen met een extravert persoonlijkheidstype. Ik ben niet de enige die er zo over denkt, blijkt uit een onderzoek van The Conversation. Introverte mensen hebben namelijk net zo veel leiderschapskwaliteiten als extraverte mensen, alleen schatten ze zichzelf een stuk lager in op dat gebied.

Negatieve gedachten

In het onderzoek werden introverte en extraverte types gevraagd om in te schatten hoe zij zich zouden voelen in een leiderschapsrol. Een groot deel van de introverte deelnemers gaf aan dat zij zich waarschijnlijk gespannen zouden voelen tijdens het leidinggeven. Hun negatieve voorspellingen kwamen uit: toen zij daadwerkelijk voor een groep moesten staan bleken zij slechter in hun leiderschapsrol dan de extraverte deelnemers. De introverte deelnemers die wél een positieve voorspelling maakten over hun gevoelens presteerden even goed als de extraverte mensen. De negatieve gedachten van de introverte deelnemers hadden dus invloed op de manier van leidinggeven, niet hun persoonlijkheidstype.

Ook als introvert ben je een geboren leider

Vaak wordt intuïtief aangenomen dat extraverte mensen betere leiders zijn, omdat zij eigenschappen bezitten die we associëren met leiderschap. Denk aan dominant, zelfverzekerd en inspirerend. Maar er zijn ook andere kwaliteiten nodig bij succesvol leiderschap. Sommige van die kwaliteiten passen meer bij het introverte persoonlijkheidstype. Susan Cain schrijft daarover in haar boek Quiet – the power of introverts in a world that can’t stop talking. Ze stelt dat juist introverte kwaliteiten als goed kunnen luisteren en reflecteren sterk gewaardeerd worden bij leidinggevenden.

Leidinggeven op een andere manier

Uit andere studies blijkt zelfs dat introverte leiders in sommige gevallen effectiever zijn dan extraverte. Uit deze studie blijkt bijvoorbeeld dat een introverte manier van leidinggeven meer succes heeft bij een proactief team. Een andere studie toont aan dat zogenaamde dienende leiders – die zich focussen op de groei en welzijn van hun team – vaak meer introverte karaktereigenschappen bezitten.

Verander je mindset: je bent een leider

Het enige wat ons introverte mensen dus tegenhoudt om de leiding te nemen is onze eigen mindset We hebben het idee dat we ons in een leidinggevende rol extravert moeten gedragen en dus uit onze comfortzone moeten stappen. Maar de sleutel tot succes is juist om niet te proberen een extravert persoon na te doen, maar om zelfverzekerd te zijn over je eigen, introverte leiderschapskwaliteiten. Challenge accepted!

Een frisse start: Project GELUKt!

Project GELUK(t) helpt je:
  • ambities te realiseren
  • levensmissie om te zetten in daden
  • om je leven af te stemmen op wie je werkelijk bent
  • tijd te besteden aan zaken die jou laten groeien
  • om te gaan met hoge werkdruk/stress.
  • resultaten te realiseren voor jezelf
  • leren keuzes te maken, ook in lastige situaties
Project GELUKt is de start van een nieuwe bladzijde in je leven. Of zelfs een nieuw leven. Het ligt in jouw handen. Doe je mee? Lees meer ...

Careerwise Nieuwsbrief

Ontvang het beste van Careerwise: ontdek je talenten, blijf leren, blijf ontdekken en maak het verschil (max. 2x per maand).
jouw voornaam
jouw e-mail
Ik ben...