fbpx

Geen zin om te werken? 3 dingen die je eraan kan doen

geen zin om te werken

Ik heb zin om blogs te schrijven, om aan mijn doelstellingen voor 2020 te werken en eigenlijk wil ik ook verder in m’n leesboek. Even niet meer zo hard bezig zijn. Maar ik moet nog zoveel werk doen. Helemaal nu ik thuis zit. Zodra ik bedenk wat ik allemaal nog zou moeten doen, gaan de sluizen open. Ik bedenk me niet één to-do item, maar wel tien. Gevolgd door nog één en nog één.

Het einde van de winter nadert en hoewel ik nog veel te doen heb, gaan mijn gedachten een andere kant op. Ik zit er klaar voor, maar ik dwaal weer af. Ik heb écht geen zin om te werken. Ik vecht er tegen want ik moet werken… toch?!

Na drie dagen vechten geef ik het op

Ik laat ontstaan wat wil ontstaan. Ik schrijf, ik geniet en ik ben blij. En mijn werk? Ja, dat gebeurt ook. ’s Avonds of tussendoor. Of ik zie in dat het eigenlijk niet per se nu hoeft. Eigenlijk wanneer ik er zin in heb, wanneer het goed voelt.

Wat geniet ik van dit gevoel, van het gaan met de flow. Kan het altijd zo zijn? Dit kan je doen als je nog veel moet doen maar geen zin hebt om te werken:

1. Plan niet te veel

Wie kent het niet? Periodes dat je heel hard werkt, heel veel doet en periodes waarin de boog minder gespannen staat. Zelfs als je nog steeds veel wilt of moet doen; het gaat langzamer. Dat is een natuurlijk proces, zoals eb en vloed. Accepteer dat en hou er rekening mee. Plan niet constant je agenda (te) vol.

2. Geef toe aan de behoefte om meer ontspannen werken

Niet standje 300% gaan, maar terug gaan naar standje 100%, of misschien zelfs even 50%. Hoe harder je er tegen vecht, hoe groter de behoefte wordt om meer te relaxen. Onderzoek heeft aangetoond dat pauze nemen zorgt voor een toename in je productiviteit. Het is dus wetenschappelijk bewezen dat jij toe bent aan een pauze. Dat was vast net het excuus dat je zocht!

3. Neem afstand (om uiteindelijk creatiever te zijn)

Even niet bovenop op de waan van de dag zitten, even aan iets heel anders werken of gewoon níet werken. Zo krijg je nieuwe inzichten of ontdek je een andere benadering. Dat maakt dat je uiteindelijk vernieuwender te werk gaat met je to do-lijst. Zo krijg je veel meer gedaan en ervaar je misschien weer dat enthousiasme om op standje 300% aan de slag te gaan.

Hoeveel zin heb jij in je werk?

Ik ben heel benieuwd hoe jij het ervaart. Lukt het jou ook niet om altijd maar 300% te geven? Maar ben je wel gedreven, ambitieus en vind je het leuk om een verschil te maken? Hoe ga je daarmee om? Ik wens je een heel mooi nieuw jaar! Zonder (werk)stress.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: , , , , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Geen zin om te werken? 3 dingen die je eraan kan doen'?