Geen zin om te werken? 3 Dingen die je dan kan doen Careerwise by hutomo-abrianto-576211-unsplash

Geen zin om te werken? 3 dingen die je eraan kan doen

Ik heb zin om blogs te schrijven, om aan mijn doelstellingen voor 2019 te werken en eigenlijk wil ik ook verder in m’n leesboek. Even niet meer zo hard bezig zijn. Maar ik moet nog zoveel werk doen. Helemaal nu het nieuwe jaar net begonnen is. Zodra ik bedenk wat ik allemaal nog zou moeten doen, gaan de sluizen open. Ik bedenk me niet één to-do item, maar wel tien. Gevolgd door nog eén en nog één.

Het einde van het jaar nadert en hoewel ik nog veel te doen heb, gaan mijn gedachten een andere kant op. Ik zit er klaar voor, maar ik dwaal weer af. Ik heb écht geen zin om te werken. Ik vecht er tegen want ik moet werken… toch?!

Na drie dagen vechten geef ik het op

Ik laat ontstaan wat wil ontstaan. Ik schrijf, ik geniet en ik ben blij. En mijn werk? Ja, dat gebeurt ook. ’s Avonds of tussendoor. Of ik zie in dat het eigenlijk niet per se nu hoeft. Eigenlijk wanneer ik er zin in heb, wanneer het goed voelt.

Wat geniet ik van dit gevoel, van het gaan met de flow. Kan het altijd zo zijn? Dit kan je doen als je nog veel moet doen maar geen zin hebt om te werken:

1. Plan niet te veel

Wie kent het niet? Periodes dat je heel hard werkt, heel veel doet en periodes waarin de boog minder gespannen staat. Zelfs als je nog steeds veel wilt of moet doen; het gaat langzamer. Dat is een natuurlijk proces, zoals eb en vloed. Accepteer dat en hou er rekening mee. Plan niet constant je agenda (te) vol.

2. Geef toe aan de behoefte om meer ontspannen werken

Niet standje 300% gaan, maar terug gaan naar standje 100%, of misschien zelfs even 50%. Hoe harder je er tegen vecht, hoe groter de behoefte wordt om meer te relaxen. Onderzoek heeft aangetoond dat pauze nemen zorgt voor een toename in je productiviteit. Het is dus wetenschappelijk bewezen dat jij toe bent aan een pauze. Dat was vast net het excuus dat je zocht!

3. Neem afstand (om uiteindelijk creatiever te zijn)

Even niet bovenop op de waan van de dag zitten, even aan iets heel anders werken of gewoon níet werken. Zo krijg je nieuwe inzichten of ontdek je een andere benadering. Dat maakt dat je uiteindelijk vernieuwender te werk gaat met je to do-lijst. Zo krijg je veel meer gedaan en ervaar je misschien weer dat enthousiasme om op standje 300% aan de slag te gaan.

Hoeveel zin heb jij in je werk?

Ik ben heel benieuwd hoe jij het ervaart. Lukt het jou ook niet om altijd maar 300% te geven? Maar ben je wel gedreven, ambitieus en vind je het leuk om een verschil te maken? Hoe ga je daarmee om? Ik wens je een heel mooi nieuw jaar! Zonder (werk)stress.

Embrace life

Ga jij voor meer geluk in 2019? Dan help ik je graag met mijn programma “Embrace Life”

- Kiezen voor wat je wel wilt
- In het nu leven
- Meer doen in minder tijd
- Ombuigen van negatieve overtuigingen
- Loslaten wat je niet meer dient

Schrijf je in voor het Embrace Life programma en ontvang tijdelijk een waanzinnige nieuwjaarskorting. Lees meer...

Amaze Yourself

Yvonne

Ga op de somberste dag van het jaar met Careerwise naar de Thank Got it's Monday show