Mindfulness, selflessness en compassie: de drie lessen uit msc-leiderschap

msc-leiderschap

Jim (25) zit in de afrondende fase van zijn master psychologie aan de UvA en werkt sinds mei als stagiair marketing bij Careerwise. Hij werd er op uit gestuurd naar de masterclass en boekpresentatie Hoe leiders denken van Rasmus Hougaard. In dit artikel geeft Jim een samenvatting van de lessen die hij heeft geleerd tijdens dit evenement en zijn.

77 Procent van de leiders denkt dat ze hun werknemers genoeg motiveren, 88 procent van die werknemers zegt aandacht te missen van hogerop.

– Rasmus Hougaard

Ik kom aan op de masterclass georganiseerd door Potential Project, de organisatie opgericht door Rasmus. Ze hebben een groot onderzoek uitgevoerd onder leiders van over de hele wereld en uit het onderzoek volgen inzichten die zij vandaag met iedereen delen. In essentie was de masterclass een uitgebreide samenvatting van het boek. Een halve middag later, een paar kruimelige borrelhandjes en wat komkommerwater verder was de presentatie voorbij en had ik een duidelijk beeld van welke eigenschappen en kwaliteiten een goede leider heeft. Ik deel met jullie de drie belangrijkste lessen over leiderschap die ik heb meegenomen uit de presentatie:

1. Mindfulness

Iedereen heeft wel eens van mindfulness gehoord (en anders kruip je maar weer onder je steen). Maar waarom staat mindfulness centraal in de hervorming van leiderschap? De taken waarmee je te maken krijgt op je werk worden steeds complexer en zijn meestal kunnen op meerdere manier worden uitgevoerd. Dit vergt veel aandacht en tijd. Maar je aandacht erbij houden is niet altijd even makkelijk. De essentie van mindfulness is het leren sturen van onze aandacht. Op die manier raak je minder snel afgeleid en heb je beter zicht op je prioriteiten.


Interventie mini-mindful (5-10 min, gewoon in je stoel)


– zorg dat je comfortabel zit.
– sluit je ogen.
– focus op je ademhaling.
– breng je gedachten terug naar je ademhaling zodra ze beginnen af te dwalen.
– raak niet in de stress als het niet lukt, probeer het gewoon nog een keer.
– merk op wat er met je stemming en de spanningen in je lichaam gebeurt.


2. Selflessness

Ook wel onbaatzuchtigheid in het Nederlands. Maar wat houdt het in om een onbaatzuchtig leider te zijn?  Macht corrumpeert, wordt wel gezegd. In deze woorden schuilt een belangrijke waarschuwing: een groot ego kan makkelijk verleid worden. Het is daarom belangrijk het ego klein te houden. In de zin van onbaatzuchtigheid betekent dit ‘zich dienstbaar opstellen’. Nu hoor ik je al denken: Maar zijn de rollen dan niet omgedraaid? Een leider die juist dienstbaar is? Integendeel! Het betekent dat de leider er alles aan doet om de talenten van zijn werknemers te laten bloeien en in te zetten. Dit is niet te verwarren met zwak optreden. Het vergt juist een enorme hoeveelheid zelfvertrouwen om die positie te vervullen.

3. Compassie

Compassie wordt vaak verward met empathie. Maar er is een belangrijk verschil. Empathie beschrijft het delen van de emotie van de ander. Bij compassie neem je de gevoelens van anderen mee in je berekening, maar deelt de emoties niet uitvoerig. Hierdoor zal de nadruk blijven liggen op het ondernemen van actie, niet het delen van emoties. Een leider die compassie toont schept vertrouwen.

Msc-leiderschap

Mindfulness, selflessness en compassie zijn dus de drie grote pilaren waarop het nieuwe leiderschap balanceert, afgekort msc-leiderschap. Wil je meer leren over de wetenschap achter de pilaren en over hoe je ze in kan zetten in je eigen leven? Lees dan het boek Hoe leiders denken

Tags: Ambitie en succes, Leiderschap, mindfulness, Persoonlijke effectiviteit, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Mindfulness, selflessness en compassie: de drie lessen uit msc-leiderschap'?