Hoe gaat het? Ja, goed! Zélfs op maandagochtend

maandagochtend

Een gastbijdrage van Eelke Pijl:

Maandagochtend. Je komt ’s ochtends aan op je werk. Je hebt eigenlijk niet zo’n goede zin maar als mensen vragen hoe het gaat reageer je met: Ja goed, hoe is het met jou?. Heel gewoon en zo is de eerste miscommunicatie van de dag al binnen. Het lijkt onschuldig, maar het kan wel de stemming zetten voor jezelf en anderen. Positiviteit kan heel aanstekelijk zijn.

Benoem het

Je hoeft de maandag niet altijd leuk te vinden, soms is het ook gewoon ruk. Ik vond de maandagochtend bijvoorbeeld alles behalve spannend en had er vrijwel nooit zin in. Totdat ik naar de reden waarom en bijbehorende oplossingen ging kijken. Deze bewustwording was voor mij stap 1. Wat de reden ook is voor jouw goed of slecht voelen op de maandagochtend, benoem het, dat maakt het echt.

Probeer de maandag te herkaderen

Voor mij was stap 2, vervolgens, een kwestie van positief (her)kaderen en oprechte antwoorden. Mogelijk een placebo-effect, maar het werkt wel. Het kan je (extra) goed laten voelen op de maandagochtend, ongeacht de situatie. Laten we hier op in gaan.

Ga aan het roer zitten van je eigen dag

Ik keek op veel van deze ochtenden uit naar wat ik wel wilde en kon doen, ik was meer bezig met erdoorheen komen dan het echt beleven. Terwijl we allemaal weten dat als je meer doet op een dag (in plaats van wachten tot het voorbij is) de dag sneller gaat. Dit realiseerde ik me en besloot er meer van te gaan maken. Ik vroeg mijn leidinggevende om meer verschillende projecten waardoor mijn dag ook afwisselender werd. Positief. Ook stond ik ‘s ochtends tien minuten eerder op zodat ik nog wat (sport)oefeningen kon doen voordat de dag begon. Die tien minuten in bed mis je echt niet en je kunt nog wel de hele dag teren op die korte work-out. Ook positief.

Maar wat als het maandagochtend-gevoel blijft?

Maar het maandag-gevoel bleef. Het bleef lastig om die knop om te zetten na een lekker weekend. Daarvoor probeerde ik te stoppen om negatieve zinnen als Tja maandag hè ... als excuus te gebruiken voor een slecht humeur aan het begin van de week. Ja, het is waar dat ik er zeker niet altijd zin in had, maar als dat de insteek is dan gaat het ook niet veel beter worden. Volgens het cliché van het is wat je er van maakt liet ik negatieve antwoorden achter mij en verving deze voor oprechte reacties en een positieve noot. Dit was stap 3, waarmee ik erachter kwam dat relaties hier positief mee kunnen worden beïnvloed.

De kracht van oprecht zeggen hoe het met je gaat

Probeer het eens: zeg op maandagochtend (of een andere dag) hoe je je nou echt voelt. Oprechte antwoorden krijgen meer waardering dan platte Ja goed-reacties. Daar bouw je niks mee op. Je wilt waarschijnlijk ook niet klagerig overkomen, dat is namelijk negatieve energie voor jezelf en anderen. Probeer een deel van hetgeen wat niet goed gaat te belichten, gevolgd door een oppeppende boodschap:

Nou het gaat even wat minder (+ eventueel details),
maar ik werk eraan en ga lekker aan de slag vandaag. 

Klinkt dit gek? Dat kan, het is namelijk een opmerkelijk antwoord, simpelweg omdat het niet is wat mensen verwachten. Maar wat heb je te verliezen met het uitspreken van je eigen gevoel?

Bang dat mensen over je gaan praten?

Laat het los, jij wilt niet wat anderen willen. Jij wilt oprechte relaties en je durven uiten op je werk. Niet hoeven te liegen dat het goed of slecht gaat, in je eigen kracht staan wanneer jij dat wilt. Laat anderen dit niet beïnvloeden, je zegt het voor jezelf. Het hielp mij en hopelijk heb jij er ook wat aan!

Hoe ziet jouw maandagochtend eruit? Wat kan je doen om deze nog beter en oprechter te maken, of wat kan je veranderen waardoor het je niet tegen zit? Geloof dat je dit kunt veranderen, dat is een mooi begin.

Tags: Ambitie en succes, Ken jezelf, Persoonlijke effectiviteit, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hoe gaat het? Ja, goed! Zélfs op maandagochtend'?