‘Zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ is soms de enige gedachte die helpt

zo zit ik nu eenmaal in elkaar

En daar sta ik dan. Midden in de storm in zó’n grote file dat ik vermoed dat ik er nooit meer uit zal komen. In mijn achterhoofd galmt de vriendelijke maar ook dwingende stem van mijn vriend: Als je niks kan doen aan de buitenkant zit de oplossing van binnen. Grrr. Ik weet het, ik ken het, ik leer het anderen. En toch: ik moet mezelf echt bedwingen om rustig te blijven. Waarom vandaag, waarom ik, waarom nu juist op deze dinsdag? Gedachten die niet helpen. De file wordt er niet minder om en mijn humeur zeker niet beter. Agressief grijp ik naar een luister-CD die ik speciaal heb aangeschaft voor dit soort momenten: als ik zeer overtuigd ben dat mijn tijd (en dus ook meteen mijn hele leven) nutteloos voorbij tikt.

Gevangen in de drang om voort te maken

En dan vult de auto zich met een kalme, warme, speciale luisterboekenstem. Waar ik soms intens van kan genieten. Maar deze keer niet. Ik luister nauwelijks, ben volledig gevangen door mijn drang om voort te maken, om in beweging te komen. Ik zucht. Hoe kan het toch dat ik zo in elkaar zit?

Drie keer diep zuchten

Zuchten helpt. Beter dan die stem die uit mijn boxen komt. Ik zet het geluid af. En zucht nog drie keer diep. En probeer te voelen. Mijn lichaam. Te luisteren. Naar mijn denken. Het net op te halen, van mijn gevoelens. Ik kalmeer. En hoor ineens het kloppen van mijn eigen hart weer. De adem die ik in- en uit blaas.

Zo zit ik nu eenmaal in elkaar, dus.

Ik weet het. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Dat ik onrustig word als iets wat ik als doel heb gesteld niet lukt. En dat mijn meest gebruikte strategie pushen is. Tot dat het lukt. En dat ik daardoor soms grommend en piepend de eindstreep haal. Omdat ik het niet kan tolereren dat ik de streep niet haal.

Ik zit nu eenmaal zo in elkaar. En gelukkig kan ik het ook anders…

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '‘Zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ is soms de enige gedachte die helpt'?