Waarom perfectionisme niet loont

Perfectionisme - Waarom perfectionisme niet loont - by Pixabay - beige-and-black-chair-in-front-of-white-desk-509922

Op mijn werk wilde ik zo hoog mogelijke resultaten behalen. Mijn huis moest perfect op orde zijn. Schoon, opgeruimd en gezellig. Mijn relaties moesten doordrenkt zijn van perfectie. Romantisch. Liefdevol. We moesten elkaar volledig begrijpen. Mijn vriendschappen moesten ook diepgaand zijn. Alles het liefst groots en meeslepend. Maar perfectionisme loont niet. En het woord moeten heb ik inmiddels uit mijn vocabulaire geschrapt.

Een vraag naar liefde

Verstikkend vond ik het. En waarom wilde ik eigenlijk alles perfect? Wat zat er onder die drive om het beter dan goed te doen? Een hunkering naar erkenning en waardering. Want dat is waar het om gaat. Perfectionisme gaat over de vraag naar liefde. Ik voelde me 80% van de tijd ongelukkig, want perfectie bestaat niet. Ik was een fantoombeeld aan het najagen.

Zwart-wit

Perfectionisme stagneert. In mijn werk kampte ik namelijk met uitstelgedrag. Als ik aan een project werkte, wilde ik het perfect doen. Ik was bang om te falen, en dat maakte dat ik er helemaal niet aan begon, wat weer stress en onzekerheid creëerde. Perfectionisme verlamt, want ik dacht zó zwart-wit. Iets was geweldig of iets was helemaal niets, er was geen grijs gebied. Ik kon me obsessief bezighouden met een verjaardag en met alle hapjes die ik dan ging serveren. Op welke schalen ze lagen, dat er wel voldoende te doen was voor de kinderen van mijn vriendinnen en of er wel voldoende stoelen waren voor de oudere mensen.

Perfectionisme verhardt

Als iets niet voldeed aan mijn standaarden had ik gefaald. Ik bevestigde mezelf dan in de gedachte dat het niet goed genoeg was. Perfectionisme verhardt. Ik was zó streng voor mezelf. Ik concentreerde me op wat ik nog niet bereikt had en focuste mijzelf op de dingen die ik nog niet behaald had. Mijn glas was dus altijd halfleeg en dit spiegelde ik ook naar anderen. Ik wilde ook dat zij meegingen in mijn perfectionisme. Zeker in mijn relaties zorgde dat voor ruzie en ongenoegen. Een ander kenmerk van perfectionisme is om niet gekwetst te willen worden en dat droeg ook niet bij in relaties. Ik droeg een harnas en die wilde ik niet uittrekken.

Het werkt verlammend

Uiteindelijk liep ik keer op keer vast. Omdat ik zoveel van mezelf vroeg, de lat zo hoog legde en de angst om te falen verlammend werkte. Omdat ik in een neerwaartse spiraal zat en ik mezelf zo vaak niet goed genoeg vond. Ik zat vol obsessie en kon niet genieten. Mijn aandacht richtte zich op wat er ontbrak. En ik weet nu; wat je uitstraalt trek je aan. Waar jij je aandacht op richt, daar krijg je meer van.

Bewustzijn

Ik was me niet bewust van het perfectionisme in mijn leven. Mijn coach onthulde het pijnlijke en beknellende korset waar ik mezelf dag in dag uit in hees. Hij gaf me inzicht in mijn gedrag en de consequenties. Ik leerde mijn perfectionisme uiteindelijk in te zetten als mijn kwaliteitsbewaker. Natuurlijk is het goed om kwaliteit te willen leveren, het is goed om een hoge standaard te hanteren want dat levert ook veel op. Maar erin doorslaan loont niet.

Leef in het moment

Ik leerde daarnaast om veel meer in het moment te leven. Ik focuste op wat ik in het moment kon doen. In plaats van me druk te maken over de toekomst, of over dingen die ik voor mijn gevoel in het verleden niet goed had gedaan. Ik stopte met mij te identificeren met de dingen die ik deed. Als ik voorheen een fout maakte dan was ik die fout en kon ik er helemaal in verzanden. Ik werd me daar bewust van en stopte daarmee. Ik besteedde veel aandacht aan het maken van fouten. Doodeng, maar ik stond ze mezelf wel toe. Ik werd me bewust van het feit dat 80% ook goed genoeg is en begon me te focussen op positieve gedachten. Zo concentreerde ik me op wat ik wél had bereikt. Dagelijks oefende ik dankbaarheid en begon te werken aan lief zijn voor mezelf. Daar ben ik nog steeds dagelijks mee bezig.

 

Tags: Ken jezelf, Millennials generatie Y, perfectionisme, Persoonlijke effectiviteit, Young Professional
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waarom perfectionisme niet loont'?