De druk op ons dagelijks leven neem toe. Dat stelt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het VTV 2018 rapport. Studenten, scholieren en jongvolwassenen, maar ook volwassenen ervaren steeds meer druk. Onder andere door de 24-uurseconomie en het steeds drukker en voller worden van steden.
Wat is de VTV 2018?
De VTV 2018 staat voor Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018. Dit rapport laat zien hoe onze volksgezondheid zich ontwikkelt en wat de opkomende aandachtspunten zijn. Uit de VTV 2018 blijkt dus dat we steeds meer druk ervaren, en daardoor meer last hebben van stress en andere psychische klachten als depressie, slaapproblemen en burn-out.
De 24-uurseconomie
Midden in de nacht naar de sportschool om nog snel even aan je conditie te werken. Dat kan tegenwoordig gewoon. Fabrieken draaien 24/7 door en de supermarkt is op de meeste plaatsen zeven dagen per week open. Deze 24-uurseconomie is behalve heel handig ook een grote stressfactor voor veel mensen. Want de werkenden wordt steeds meer verwacht dat ze flexibel inzetbaar zijn. Ik merk dat ook bij mezelf. Ik werk vaak genoeg ’s avonds en in het weekend. Ga maar eens na bij je zelf: ben jij nog iemand die een echte 9-tot-5-baan heeft? Of werk jij ook vaak buiten kantoortijden?
Prestatiedruk op jongeren
Je ziet het vaak genoeg voorbij komen in het nieuws: scholieren, studenten en jongvolwassenen ervaren steeds meer prestatiedruk. In 2014 zei 78% van de jongvolwassenen dat de druk hoog was. Inmiddels is het 2019 en lijkt de druk alleen maar groter te worden. Want de meeste studenten zijn nu verplicht om geld te lenen om hun studie te betalen. Daarnaast zijn de prijzen voor een kamer sterk gestegen. 60% Van de studenten heft een betaalde baan naast de studie, in 2004 was dat nog maar 39%. Dit zorgt natuurlijk voor een hoge financiële druk. Daarnaast is het ook belangrijker geworden om tijdens je studie al een mooi cv op te bouwen.
Social media
Alsof dat nog niet genoeg is wordt de sociale druk op ons dagelijks leven ook steeds groter. Kijk maar eens naar Instagram. De hele dag zie ik leuke en vrolijke berichten voorbij komen. Terwijl het echt niet mogelijk is om altijd gelukkig te zijn. Die verwachting creëert Instagram onbewust wel. Ik maak vaak mee dat vrienden vertellen hoe slecht ze in hun vel zitten, om vervolgens een vrolijke foto op Instagram te plaatsen, waarin ze de schijn ophouden dat hun leven een groot feest is.
Meer geluid, minder groen
In het rapport staat ook dat de steden de afgelopen jaren steeds groter zijn geworden en daarmee dus ook drukker en luidruchtiger. De geluidsoverlast neemt toe en steeds meer mensen hebben daardoor last van slaapproblemen en mentale vermoeidheid. Om al die mensen kwijt te kunnen in de steden moeten er meer woningen worden gebouwd. Daardoor blijft minder ruimte over voor groen en water. Terwijl groen juist zo ontspannend is voor onze hersenen.
Op naar de oplossing
Een vrij somber rapport dus, waarin allerlei risico’s voor onder meer burn-out worden genoemd. Wat gebeurt er nu verder met deze onderzoeksresultaten? Het rapport leidt uiteindelijk tot een grondige studie die niet alleen de situatie in kaart brengt, maar ook met oplossingen komt. Deze studie komt binnenkort uit en als het zover is, dan zal ik je de resultaten van deze studie voor je samenvatten.