Midlifecrisis vóór je dertigste?

Een gastbijdrage van Susan Amoraal:

Is dit goed genoeg, of kan ik beter krijgen? Wat wil ik écht met mijn leven? Hoe kan het dat hij of zij wel succesvol is? Dit zijn stuk voor stuk voorbeelden van vragen die wij onszelf op steeds jongere leeftijd stellen. Als je voor je 35ste nog niet hebt bereikt wat je zo graag wilde, dan doe je iets niet goed. Althans, dat is de perceptie.

Midlifecrisis of dertigersdilemma?

Steeds jonger krijgen we te maken met kenmerken van een midlifecrisis. We gebruiken tegenwoordig de term ‘dertigersdilemma’ of ‘quarterlife crisis’. Er zit een verschil tussen een midlifecrisis vóór je dertigste en een midlifecrisis ná je dertigste. Dit verschil legt Gidi Heynens uit in zijn onderzoek De dertiger in crisis.

Het verschil

De 40-plussers kijken bij hun crisis terug op wat ze bereikt hebben en hoe ze het vervolg van hun leven vorm willen geven. Belangrijke beslissingen zoals het stichten van een gezin of keuze voor een carrière zijn allang genomen. De twintigers en dertiger staan nog voor deze belangrijke keuzes: het leven kan nog alle kanten op gaan. En kiezen is niet makkelijk.

Oorzaken burn-out

Jongeren krijgen steeds vaker een burn-out. Onderzoeksbureau SKB geeft verschillende redenen voor een burn-out: werkdruk, druk in de privésfeer, alles tegelijk ‘moeten‘ doen. Nienke Wijnants beschrijft in haar boek Twintigerstwijfels & Dertigersdilemma’s nog een aantal andere factoren:

  1. De Meerkeuzemaatschappij

    Help! Er valt zo veel te kiezen dat je er gek van wordt. Dus soms kies je dan maar niet.

  2. De Zin Van Het Leven

    Maslov’s basisbehoeften zijn bijna allemaal al vervult, dus er blijft veel ruimte om te onderzoeken wat jouw doel op aarde is en wie je wilt zijn.

  3. Het Perfecte Leven

    Die grote illusie die ervoor zorgt dat je denkt dat alles nèt niet goed genoeg is. Social media draagt daar ook een behoorlijk steentje aan bij. Door deze netwerken blijven we continue op de hoogte van het succes van anderen: leuke reisjes, sportprestaties, aangeschafte spullen. Lukt het jou niet om een perfect plaatje van jezelf te schetsen? Dan kun je je daar behoorlijk onzeker over voelen.

Wat te doen?

Vraagstukken met betrekking tot loopbaan, balans tussen werk en privé, relaties, kinderwens, identiteit en zingeving zijn een logisch gevolg. Herkenbaar? Onderneem dan actie! Laat het niet komen tot een burn-out. Met de juiste begeleiding kun je je richting bepalen, de juiste keuzes maken en daarin berusten. Alle levensgebieden dienen hierbij aandacht krijgen, want alles is met elkaar verbonden. Van kinderwens tot werkdruk. Kortom: ga jouw dertigersdilemma te lijf met professionals om je heen!

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Midlifecrisis vóór je dertigste?'?