Goede voornemens: 15 tips voor een gelukkiger nieuw jaar

15 tips voor een gelukkiger nieuw jaar

Een andere baan zoeken, gezonder eten, minder drinken, stoppen met roken, minstens twee keer per week naar de sportschool. Zo vlak voor het einde van het jaar hoor je ze ineens weer overal: de goede voornemens. Maar waarom zou je gelukkiger worden uitstellen tot 1 januari?

Waarom wachten tot 1 januari?

Onlangs stuitten we hier op de redactie op thiswaynorth.net. Een inspirerende blog waarop Jaimee naast handige reistips ook mooie levenslessen deelt. Over goede voornemens heeft ze zo haar eigen ideeën.

Ik ben nooit een liefhebber van goede voornemens geweest, legt ze uit. Waarom zou je iets uitstellen tot de eerste van het jaar als je er ook nu mee kan beginnen? Dit kan komen doordat ik een streber ben. Ik ben absoluut voor persoonlijke ontwikkeling, maar als je zo graag wilt gaan sporten, gezonder eten, en meer tijd wilt doorbrengen met familie, dan kan dat ook toch meteen?

Daarom wil ik me focussen op waar het uiteindelijk allemaal toch op neerkomt: gelukkig zijn. Want is dat niet waar we al die goede voornemens voor maken?

Dit klinkt inderdaad erg logisch. Die droombaan, de gezonde levensstijl, dat strakke lichaam… doen we dat niet vanuit de overtuiging dat we daar gelukkiger van worden?

15 Tips voor een gelukkiger nieuw jaar

Het kan ook anders, aldus Jaimee. Zij geeft 15 tips waardoor je al gelukkiger kunt zijn voordat je je champagneglas heft om op het nieuwe jaar te toasten:

1. Doe eens wat rustiger aan en geniet van de kleine dingen

Stop ermee zo druk te zijn dat je je eten niet meer proeft. Neem eens de tijd om je eigen gedachten te volgen, naar een zonsondergang te kijken of naar de woorden van je favoriete nummer te luisteren.

2. Zeg nee tegen zaken die je tijd verdoen

Je dagen zijn waardevol en zouden daarom dus ook alleen maar om waardevolle mensen en dingen moeten draaien. Je kunt niet overal tegelijk zijn en je kunt ook niet altijd alles voor iedereen doen. Kies wat en wie je tijd waard zijn en laat de rest links liggen.

3. Wees eerlijk en open. Naar jezelf.

Wat wil je nou echt doen met je leven? Sluit het pad waar je je momenteel op bevindt aan bij je passie of ben je hier omdat je omgeving dat van je verwacht?

4. Neem meer risico’s

Echt doen! Stap gewoon eens een keer ergens middenin en maak er een rommeltje van. Maak fouten en ga een paar keer onderuit. En faal daarna gewoon nog een keer. Laat deze uitdagingen je helpen om je karakter te vormen, want het succes dat volgt zal het waard zijn.

5. Kijk eens kritisch naar je vrienden

Ben jij degene die constant voor iedereen aan het vliegen is, geduldig iedereens drama aanhoort, maar daar niets voor terug krijgt? Zijn de mensen waar jij op bouwt er wel echt voor je om je te steunen? Heb je echt het idee dat ze het beste met je voorhebben? Onthoud goed: de vijf mensen waar je de meeste tijd mee doorbrengt weerspiegelen wie jij bent.

6. Je kunt het verleden niet veranderen. Nooit.

Hou daarom op met piekeren over ‘wat had kunnen zijn als dit-of-dat net wat anders gegaan was’. Er is een reden waarom het niet gelukt is. Leer ervan. Als dingen daadwerkelijk voorbestemd zijn komen ze vanzelf op hun plek terecht.

7. Maak tijd om iemand in nood te helpen

Bied een luisterend oor of een schouder om op te leunen. Je weet maar nooit: straks ben jij degene die hulp nodig heeft.

8. Stop met het verzinnen van smoesjes

Als anderen hun droom kunnen leven, kun jij het namelijk ook!

9. Wees blij voor anderen

Jaloezie of doen alsof putten je alleen maar uit. Wees daarom oprecht blij voor anderen. Ook omdat je andersom toch ook wilt dat ze blij voor jou zijn wanneer jij goed nieuws te vertellen hebt.

10. Geef wat je zelf wilt ontvangen

Als je medeleven zoekt, toon het dan ook aan anderen. Wie goed doet, goed ontmoet.

11. Laat al je verwachtingen varen

Want mensen groeien, veranderen en maken fouten. Sommige mensen helpen je en andere mensen proberen je alleen maar naar beneden te halen. Verwacht dus niet te veel. De enige acties en gedachten waar je controle over hebt zijn die van jezelf.

12. Je bent het waard!

Maak je geen zorgen over wat anderen wel of niet van je denken. Wat maakt hun mening uit? Waardeer jezelf en vind jezelf fantastisch.

13. Hou op met schikken

Single zijn is beter dan ongelukkig zijn. Tachtig uur per week bezig zijn met iets waar je van houdt is beter dan 40 uur per week werken aan iets dat je haat. Leg je er niet bij neer, maar doe er wat aan.

14. Respecteer je eigen privacy

Houd sommige dingen voor jezelf. Niet iedereen hoeft elk detail van je relatie of je werk te weten, ook al zijn ze vrienden of familie. Geniet van bepaalde momenten, hoe graag je dingen misschien ook wilt bewijzen of laten zien. Zet dus ook niet je hele leven op Facebook.

15. Leef in je eigen doel

En volg dus niet domweg de massa. Anderen nadoen houdt je namelijk alleen maar van dat speciale pad af dat voor jou bestemd is. Doe inspiratie op uit de reis van anderen en stop die energie vervolgens in wie jij moet zijn.

Laten we dus nu al toasten op ons gelukkigste jaar tot nu toe! Want waarom zou je tot 1 januari wachten?

Kwartje de Podcast - Careerwise Podcast

Ook in het nieuwe jaar gaat Kwartje de Podcast door! Deze keer met een 3-delige episode over goede voornemens. Want waarom falen ze zo vaak, en hoe stel je dan wel effectief doelen voor een jaar? Luister hier mee!

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Drijfveren, Ken jezelf, Loopbaan, Oriënteren, Werkplezier, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Goede voornemens: 15 tips voor een gelukkiger nieuw jaar'?