Hoe zorg je voor minder stress op je werk?

Hoe zorg je voor minder stress op je werk?

In één van de colleges van de Universiteit van Nederland legt Kilian Wawoe (arbeids- en organisatiepsycholoog aan de Vrije Universiteit Amsterdam) uit hoe je chronische stress kunt voorkomen:

Volgens Wawoe is stress het verschil tussen wat je zou willen en wat je kan. Aan de ene kant heb je werkeisen en aan de andere kant hulpbronnen. Werkeisen zijn de dingen die op je af komen op het werk. Hoe wordt jouw werk ingevuld? Hoe ga je met die invulling om? De hulpbronnen hebben te maken met de feedback die je op je werk ontvangt, de sociale steun die je in en buiten je werk ervaart en de ruimte die je binnen je werk krijgt om je werk op jouw manier in te vullen.

Minder stress op je werk

Volgens Wawoe is het belangrijk om naar deze werkeisen en hulpbronnen te kijken als we een oplossing proberen te zoeken voor iemand die stress ervaart op het werk. Het inlassen van een vakantie is daarbij een veel gemaakte fout. Vakantie nemen kan volgens Wawoe nooit de oplossing zijn, omdat er dan nog steeds niks verandert. Ook al heb je op adem kunnen komen tijdens een welverdiende break, de situatie blijft hetzelfde. Zo kom je terug in dezelfde werksituatie en begint het probleem weer van voor af aan. Deze cirkel is dan ook de ideale voedingsbodem voor het creëren van een burn-out.

Hoe kun je deze cirkel doorbreken en hoe zorg je dat er iets verandert op je werk? Ik geef je 3 tips!

1. Bedenk of je verwachtingen realistisch zijn

Soms kunnen je verwachtingen te hoog liggen. Hierdoor is de kans dat je niet aan je verwachtingen voldoet erg groot. Op het moment dat je jouw verwachtingen niet waar kunt maken, dan faal je. De angst om te falen is lastig en kan leiden tot stress. Door realistische doelen en eisen aan jezelf te stellen, zorg je ervoor dat de angst om te falen minder wordt en je een niet te grote last op jezelf legt. Door hier aan te werken kun je minder stress op je werk ervaren.

2. Ga in gesprek met je leidinggevende en je collega’s

Als je doorhebt wat je mist of wat je graag anders zou zien, probeer dit bij je leidinggevende of collega’s aan te geven. Als je een eerlijk en open gesprek durft te hebben, zorgt dit ervoor dat anderen bereid zijn om je te helpen met de dingen waar je tegen aan loopt. Probeer hierbij te denken in mogelijkheden in plaats van in problemen. Als je weet wat je wél wilt, is het voor de ander makkelijker om hier in mee te gaan.

3. Vraag hulp van een coach

Bij coaching moet je niet denken aan iemand die met jouw psychische klachten aan de slag gaat. Een coach helpt jou om het beste uit je leven te halen en jouw doelen te realiseren. Door samen met je coach aan jouw persoonlijke obstakels en verwachtingen te werken, kun je jezelf richten op jouw persoonlijke groei. Je hoeft het niet altijd alleen te doen en een coach is daarbij een perfect hulpmiddel.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , , , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hoe zorg je voor minder stress op je werk?'?