Hoe zorg je ervoor dat de stress niet meer, maar juist minder wordt? In dit artikel lees je drie tips van arbeids- en organisatiepsycholoog Kilian Wawoe om chronische stress te voorkomen.
Wat is stress?
Volgens Wawoe is stress het verschil tussen wat je zou willen en wat je kan. Aan de ene kant heb je werkeisen en aan de andere kant hulpbronnen. Werkeisen zijn de dingen die op je af komen op het werk. Hoe wordt jouw werk ingevuld? Hoe ga je met die invulling om? De hulpbronnen hebben te maken met de feedback die je op je werk ontvangt, de sociale steun die je in en buiten je werk ervaart en de ruimte die je binnen je werk krijgt om je werk op jouw manier in te vullen.
Minder stress op je werk
Volgens Wawoe is het belangrijk om naar deze werkeisen en hulpbronnen te kijken als we een oplossing proberen te zoeken voor iemand die stress ervaart op het werk. Het inlassen van een vakantie is daarbij een veel gemaakte fout. Vakantie nemen kan volgens Wawoe nooit de oplossing zijn, omdat er dan nog steeds niks verandert. Ook al heb je op adem kunnen komen tijdens een welverdiende break, de situatie blijft hetzelfde. Zo kom je terug in dezelfde werksituatie en begint het probleem weer van voor af aan. Deze vicieuze cirkel is dan ook de ideale voedingsbodem voor het creëren van een burn-out.
1. Bedenk of je verwachtingen realistisch zijn
Soms kunnen je verwachtingen te hoog liggen. Hierdoor is de kans dat je niet aan je verwachtingen voldoet erg groot. Op het moment dat je jouw verwachtingen niet waar kunt maken, dan faal je. De angst om te falen is lastig en kan leiden tot stress. Door realistische doelen en eisen aan jezelf te stellen, zorg je ervoor dat de angst om te falen minder wordt en je een niet te grote last op jezelf legt. Door hier aan te werken kun je minder stress op je werk ervaren.
2. Ga in gesprek met je leidinggevende en je collega’s
Als je doorhebt wat je mist of wat je graag anders zou zien, probeer dit bij je leidinggevende of collega’s aan te geven. Als je een eerlijk en open gesprek durft te hebben, zorgt dit ervoor dat anderen bereid zijn om je te helpen met de dingen waar je tegen aan loopt. Probeer hierbij te denken in mogelijkheden in plaats van in problemen. Als je weet wat je wél wilt, is het voor de ander makkelijker om hier in mee te gaan.
3. Vraag hulp van een coach
Bij coaching moet je niet denken aan iemand die met jouw psychische klachten aan de slag gaat. Een coach helpt jou om het beste uit je leven te halen en jouw doelen te realiseren. Door samen met je coach aan jouw persoonlijke obstakels en verwachtingen te werken, kun je jezelf richten op jouw persoonlijke groei. Je hoeft het niet altijd alleen te doen en een coach is daarbij een perfect hulpmiddel.