20 kwaliteiten die werkgevers zoeken

20 kwaliteiten

Als sollicitant wil je jezelf natuurlijk van je beste kant te laten zien. Maar welke kwaliteiten benadruk je? Wat willen werkgevers horen? Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je je anders voordoet dan je bent, puur om een baan te bemachtigen. Toch is het handig om te weten welke kwaliteiten je het best kunt benadrukken. Daarom: twintig kwaliteiten die werkgevers zoeken.

Ambitieuze starter met deze kwaliteiten

Nu kan ik met enige zekerheid zeggen dat de meeste werkgevers kandidaten zoeken die ambitieus, sociaal en initiatiefrijk zijn. Maar misschien ben jij toevallig geen ‘ambitieuze zelfstarter met mensenkennis’. Geen nood. Recruiters letten natuurlijk ook op je uitstraling en de indruk die je achterlaat. Hieronder een opsomming van de twintig kwaliteiten die werkgevers zoeken.

1. Energie

Waar krijg jij energie van? Waar ga jij van aan? Energie is besmettelijk, ook tijdens een sollicitatiegesprek. Iemand zien die enthousiast, energiek en gemotiveerd is, kan dan ook een positieve invloed hebben.

2. Goede manieren

Draag gepaste kleding, zet je telefoon uit, wacht met zitten tot je gesprekspartner dat doet. Kortom, toon respect. Zie hiervoor ook het artikel 50 meest gemaakte sollicitatiefouten: van gapen tot kauwgom kauwen.

3. Beoordelingsvermogen

Gebruik vragen als ‘Vertel eens over de tijd dat je…’ om voorbeelden te geven van je beoordelingsvermogen. Gebruik hiervoor de STAR-methode: situatie, taak, actie, resultaat. Met deze methode kun je voorbeelden geven van situaties waarin je succesvol een specifieke taak hebt volbracht en de positieve resultaten die daaruit voortkwamen.

4. Probleemoplossend vermogen

Gebruik dezelfde vraag om te laten zien hoe je problemen aanpakt en met creatieve oplossingen komt. Zie ook het artikel 20 vreemde sollicitatievragen (en hoe je die moet beantwoorden).

5. Loyaliteit

Welke mensen of ambities blijf jij trouw? Werkgevers zoeken kandidaten die loyaal zijn aan “iets” of dat nu een bepaald doel, bedrijf of beroep is.

6. Opgewektheid

Laat je positieve instelling zien: het kan anderen inspireren, motiveren, vergroot je veerkracht en bevordert een goede samenwerking. Daarnaast kan een glimlach wonderen doen!

8. Doorzettingsvermogen

Geef voorbeelden van momenten van tegenslag waarbij je iets toch tot een goed einde hebt gebracht en hebt weten door te zetten. Dit laat zien dat doorzetten één van jouw kwaliteiten is!

9. Pro-actief en slagvaardig

Laat zien dat je initiatief neemt en doortastend te werk gaat. Stuur bijvoorbeeld na de afspraak meteen een korte e-mail om te bedanken voor het gesprek.

10. Uitblinken

Wanneer heb jij jezelf overstegen en een topprestatie geleverd? Wat maakt jou authentiek? Wat onderscheidt jou van anderen? Door je te concentreren op jouw unieke kwaliteiten en sterke punten, kun je jezelf op een authentieke manier presenteren en opvallen in vergelijking met anderen.

11. Zelfkennis en omgaan met kritiek

Wanneer er gevraagd wordt naar je ‘slechte eigenschappen’ willen werkgevers weten of je in staat bent om naast je kwaliteiten ook je zwaktes te herkennen en bereid bent daar iets aan te doen. Het laat zien dat je bereid bent om problemen aan te pakken en te groeien als persoon, en dat is super waardevol voor werkgevers. Dus maak je geen zorgen als je zwakke punten hebt, het gaat erom hoe je ermee omgaat en laat zien dat je kunt leren en jezelf kunt ontwikkelen!

12. Samenwerken

Wees aardig tegen assistentes en andere werknemers die je bij het bedrijf ontmoet. Laat zien dat je een aanwinst voor het team bent. Veel recruiters vragen na afloop van een gesprek nog even bij de receptionist welke indruk je bij binnenkomst maakte. Was je arrogant of chagrijnig, maar tijdens het sollicitatiegesprek ineens vriendelijk en attent? Hmm… dat is verdacht.

13. Reflecteren

Luister goed naar de vragen en geef helder antwoord. Het is beter om even na te denken over je antwoord, dan zomaar iets te zeggen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de LSD methode of zie het artikel Hoe tackle je een case interview?

14. Nieuwsgierigheid

Laat zien dat je je hebt verdiept in de activiteiten van de werkgever. Een no-brainer, maar toch… Zie voor research tips het artikel Wat je over een bedrijf moet weten voordat je solliciteert.

15. Langetermijndenken

Je hoeft echt niet te weten waar je over tien jaar staat, maar wat zijn je ambities? Werkgevers zoeken mensen die zich willen ontwikkelen, vooruit kijken en plannen voor de lange termijn kunnen maken.

16. Loopbaan

Hoe doordacht zijn jouw loopbaanbeslissingen? Zelfs als je de afgelopen vijf jaar drie banen hebt gehad, kun je daar een prima verhaal van maken en jouw kwaliteiten belichten. Zie ook het artikel Jophoppen is goed – waarom je elke drie jaar van baan moet wisselen.

17. Betrouwbaarheid

Werkgevers willen weten of je deadlines kan halen en op tijd gaat komen voor afspraken met belangrijke klanten. Dit is dan ook dé reden dat je op tijd moet zijn voor het sollicitatiegesprek.

18. Veerkracht

Kun je blijven presteren als het even tegenzit? Denk aan voorbeelden uit je persoonlijke en zakelijke leven en verwerk de kwaliteiten die toen naar voren kwamen in het gesprek. Zie ook het artikel Fouten zijn goed voor je carrière.

19. Aandacht voor details

Je CV is het perfecte medium om te laten zien dat je aandacht voor details hebt. Zorg dat je het er netjes en verzorgd uitziet en dubbelcheck op spelfouten. Kijk hier voor een aantal handige cv-tips.

20. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Recruiters stellen soms een vreemde vraag om te zien hoe je daarop reageert. Geen paniek. Go with the flow. Met dit soort vragen willen ze zien hoe je omgaat met uitdagende situaties. Het gaat niet zozeer om het juiste antwoord, maar om de manier waarop je reageert en laat zien dat je bereid bent om jezelf uit te dagen en te groeien.

Ga jij binnenkort solliciteren? Bereid je goed voor en lees meer sollicitatietips.

Tags: Loopbaan, Scoor die baan, Sollicitatiegesprek, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '20 kwaliteiten die werkgevers zoeken'?