fbpx

20 kwaliteiten die werkgevers zoeken

kwaliteiten
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Als sollicitant wil je jezelf natuurlijk van je beste kant te laten zien. Maar welke kwaliteiten benadruk je? Wat willen werkgevers horen? Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je je anders voordoet dan je bent, puur om een baan te bemachtigen. Toch is het handig om te weten welke kwaliteiten je het best kunt benadrukken. Daarom: twintig kwaliteiten die werkgevers zoeken.

Ben jij die ambitieuze zelfstarter met…

Nu kan ik met enige zekerheid zeggen dat de meeste werkgevers kandidaten zoeken die ambitieus, sociaal en initiatiefrijk zijn. Maar misschien ben jij toevallig geen ‘ambitieuze zelfstarter met mensenkennis’. Geen nood. Recruiters letten natuurlijk ook op je uitstraling en de indruk die je achterlaat. Hieronder een opsomming van de twintig kwaliteiten die werkgevers zoeken.

1. Energie

Energie is besmettelijk, ook tijdens een sollicitatiegesprek.

2. Goede manieren

Draag gepaste kleding, zet je telefoon uit, wacht met zitten tot je gesprekspartner dat doet. Kortom, toon respect. (zie ook: 50 meest gemaakte sollicitatiefouten: van gapen tot kauwgom kauwen).

3. Beoordelingsvermogen

Gebruik vragen als ‘Vertel eens over de tijd dat je…’ om voorbeelden te geven van je beoordelingsvermogen (gebruik daarvoor de STAR-methode: Situation, Task, Action, Result).

4. Probleemoplossend vermogen

Gebruik dezelfde vraag om te laten zien hoe je problemen aanpakt en met creatieve oplossingen komt. Zie ook: 20 vreemde sollicitatievragen (en hoe je die moet beantwoorden).

5. Loyaliteit

Werkgevers zoeken kandidaten die loyaal zijn aan ‘iets’ – bijvoorbeeld een doel, collega’s, bedrijf of beroep. Welke mensen of ambities blijf jij trouw?

6. Opgewektheid

Heb je plezier in de dingen die je doet? Glimlach en laat zien dat je een positieve instelling hebt. Zie ook: De kracht van enthousiasme.

8. Doorzettingsvermogen

Maak je af waar je aan begint? Geef voorbeelden van momenten dat je ondanks tegenslag iets tot een goed einde hebt gebracht.

9. Pro-actief en slagvaardig

Laat zien dat je initiatief neemt en doortastend te werk gaat. Stuur bijvoorbeeld na de afspraak meteen een korte e-mail om te bedanken voor het gesprek.

10. Uitblinken

Wanneer heb jij jezelf overstegen en een topprestatie geleverd?

11. Zelfkennis en omgaan met kritiek

Wanneer er gevraagd wordt naar je ‘slechte eigenschappen’ willen werkgevers weten of je in staat bent om je zwaktes te herkennen en bereid bent daar iets aan te doen.

12. Samenwerken

Wees aardig tegen assistentes en andere werknemers die je bij het bedrijf ontmoet. Laat zien dat je een aanwinst voor het team bent. Veel recruiters vragen na afloop van een gesprek nog even bij de receptionist welke indruk je bij binnenkomst maakte. Was je arrogant of chagrijnig, maar tijdens het sollicitatiegesprek ineens vriendelijk en attent? Hmm…

13. Intelligentie

Luister goed naar de vragen en geef helder antwoord. Het is beter om even na te denken, dan zomaar iets te zeggen. Zie ook: Hoe tackle je een case interview?

14. Nieuwsgierigheid

Laat zien dat je je hebt verdiept in de activiteiten van de werkgever. Een no-brainer, maar toch… Zie voor research tips: Wat je over een bedrijf moet weten voordat je solliciteert.

15. Langetermijndenken

Je hoeft echt niet te weten waar je over tien jaar staat, maar wat zijn je ambities? Werkgevers zoeken mensen die zich willen ontwikkelen, vooruit kijken en plannen voor de lange termijn kunnen maken.

16. Loopbaan

Hoe doordacht waren jouw loopbaanbeslissingen? Zelfs als je de afgelopen vijf jaar drie banen hebt gehad, kun je daar een prima verhaal van maken. Zie ook: Jophoppen is goed – waarom je elke drie jaar van baan moet wisselen.

17. Betrouwbaarheid

Dé reden dat je op tijd moet zijn voor het sollicitatiegesprek! Werkgevers willen weten of je deadlines kan halen en op tijd gaat komen voor afspraken met belangrijke klanten.

18. Veerkracht

Kun je blijven presteren als het even tegenzit? Denk aan voorbeelden uit je persoonlijke en zakelijke leven en verwerk ze in het gesprek. Zie ook: Fouten zijn goed voor je carrière.

19. Aandacht voor details

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Je cv is het perfecte medium om te laten zien dat je aandacht voor details hebt. Zorg dat je het er netjes en verzorgd uitziet (en dubbelcheck op spelfouten). Kijk hier voor een aantal handige cv-tips.

20. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Interviewers stellen soms een vreemde vraag om te zien hoe je daarop reageert. Geen paniek. Go with the flow.

Ga jij binnenkort solliciteren? Bereid je goed voor en lees meer sollicitatietips.

Tags: , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '20 kwaliteiten die werkgevers zoeken'?