Gebrek aan energie? Met het Energie-actieplan sta je elke dag in je kracht!

Energie

Wanneer je in je kracht staat barst je van de energie. Als je totaal niet in je kracht staat verdwijnt je energie als sneeuw voor de zon. Toch hebben we de neiging om maar door te blijven gaan, ook als we allang door onze energie heen zijn.

Niet zeuren, maar doorgaan

Misschien blijf je doorgaan omdat je het gevoel hebt dat het beter voor jou en je omgeving is. Niet zeuren, maar doorgaan. Ondertussen ren je op je werk constant achter de feiten aan omdat er veel van je gevraagd wordt. Of je zit in een relatie die je niet echt gelukkig maakt, maar hoor je steeds van anderen dat jullie het ideale stel zijn. En dus blijf je maar bij elkaar.

Accepteer je imperfectie

De echte drijfveer is dat je door blijft gaan omdat je niet wilt dat anderen ontdekken dat jij niet goed genoeg bent. Maar mensen houden juist van je in de mate waarin jij jezelf laat zien en openstelt. Iedereen is imperfect en zoals jij bent is precies goed genoeg!

Keerpunt

Er ontstaat een keerpunt in de situatie op het moment dat de druppel de emmer doet overlopen. Hierdoor verruimt je blik op de situatie en opeens zie je dat er een uitweg moet komen, want je houdt het niet langer vol op deze manier. Je kunt niet anders en wordt gedwongen om andere keuzes te maken en voor jezelf te kiezen. Nu zie je een weg dat jou naar een nieuw terrein leidt buiten je comfortzone.

Jij staat op nummer 1

Je ontdekt dat de maatschappij juist van jou verwacht dat je vanuit je kracht leeft. Dat jij op nummer één staat, waardoor je kunt leven vanuit je hart en ziel. Bovendien: Als jij goed voor jezelf zorgt kun je ook meer betekenen voor je partner, kinderen, vrienden en werkgever.

Het Energie-actieplan

Je kunt nu twee dingen doen: je kunt net zolang doorgaan totdat de koek echt op is. Of je kunt het keerpunt al eerder zelf in gang zetten door jezelf te herinneren aan wat jouw kracht is. Aan wie jij ook alweer was, weer mens te worden. Hoe doe je dat, ontdekken wat je kracht is? Ik reik je een instrument aan dat jou kan helpen om meer te leven vanuit je kracht: het Energie Actieplan!

Stap 1: Leer jouw kracht herkennen. Bedenk waar jij energie van krijgt

Maak een lijst met activiteiten waar je met een grote glimlach aan terug denkt. Hulpvragen die hierbij kunnen helpen zijn: Waar word je blij van? Waar word je creatief van? Maak vervolgens een top drie van de activiteiten waar jij het meeste energie van krijgt.

Stap 2: Breng de huidige situatie in kaart

Ga na welke activiteiten je door de dag heen doet, thuis en op je werk. Schrijf op welke activiteiten die jou het meeste energie kosten. Maak hier vervolgens weer een top drie van.

Stap 3: Vergelijk jouw kracht met wat je nu doet

Vergelijk de twee top drie lijsten met elkaar en ga na of je vooral bezig bent met activiteiten waar je energie van krijgt of die energie kosten.

Stap 4: Wat houdt je tegen om nu in je kracht te staan?

Verdiep je in de verschillen en denk na waarom het jou niet lukt om in je kracht te staan? Welke blokkades ervaar je? Dit kan van alles zijn: Je partner, je financiële situatie, opmerkingen vanuit je omgeving of je eigen manier van denken en kijken naar een situatie. Probeer hierbij niet alleen de gevolgen te bestuderen, maar kijk of je de oorzaken kunt achterhalen. Je boekt namelijk de meeste vooruitgang, als je in stap vijf de oorzaken aanpakt.

Stap 5: Maak het Energie-Actieplan

Nu ga je werkelijk aan de slag met het Energie-actieplan! Maak dit plan zo concreet mogelijk: wanneer ga je de actie uitvoeren, wie heb je daarbij nodig en hoeveel financiën denk je nodig te hebben? Stel haalbare doelen en werk het plan uit op jouw manier. Zorg ervoor dat je op dagelijkse basis activiteiten verricht die jou energie geven en jou in je kracht zetten.

Tip: Bespreek je plan met je partner of een goede vriend(in). En zorg voor een stok achter de deur door bijvoorbeeld samen het Energie-actieplan te maken. Succes!

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Ken jezelf, Persoonlijke effectiviteit, Werkplezier, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Gebrek aan energie? Met het Energie-actieplan sta je elke dag in je kracht!'?