fbpx

De prestatiemaatschappij – waarom werken we nog steeds zo hard?

prestatiemaatschappij

Als iederen in de sloot springt, spring jij er dan achteraan? Dat zij mijn moeder altijd als ik me weer eens misdroeg. Toen ik 9 was gooide ik samen met vrienden sneeuwballen naar auto’s. Eén iemand kwam met het idee en al snel gooide de hele groep sneeuwballen waardoor ik voor mijn gevoel niet kon achterblijven. Ik wist dat het eigenlijk een slecht idee was, maar iedereen deed het, dus waarom ik niet? Een goed voorbeeld van groepsdruk. Tegenwoordig gooi ik dan misschien geen sneeuwballen meer, maar beland ik door de ongezonde cultuur van de prestatiemaatschappij wél in gevaarlijke situaties.

Iedereen raast elkaar voorbij

Ik rijd op de snelweg en ik zie dat er werkzaamheden zijn. Op de borden staat dat ik niet harder mag rijden dan 90 km/u. Ik pas netjes mijn snelheid aan, maar ik zie om me heen dat werkelijk niemand anders hetzelfde doet.  De ene na de andere auto raast met met 120 km/u voorbij. Nu voel ik de drang om ook sneller te gaan rijden. Iedereen doet het, dus waarom ik niet? Ik hou me in, maar als mensen naar me beginnen te toeteren besluit ik ook maar op het gaspedaal te trappen. Alles lijkt in eerste instantie gewoon prima te zijn, maar plotseling stoppen alle auto’s voor me. Ik rijd veel te hard en klap vol op de auto’s voor me.

Deze situatie heeft gelukkig nooit plaatsgevonden. Maar stel je nu eens voor dat jij in die situatie zit. Zou jij je als enige aan de snelheid houden? Ben jij de enige die niet in de sloot springt? Zoals je merkt is het bést verleidelijk om met de stroom mee te gaan.

In de prestatiemaatschappij zijn we trots op hard werken

Net zoals op de snelweg racen we in ons werkleven van de ene taak naar de andere. Vaak zonder tussendoor rust te nemen. Ik heb het vandaag zo druk dat ik niet eens pauze heb kunnen nemen, zei ik vaak. Ik vertelde het met een soort trots. Ik zag ook dat anderen er bewondering voor hadden. Terwijl ik ergens heus wel wist dat ongezond gedrag was. Maar toch deed ik het – waarom? Omdat iedereen sneeuwballen gooit, omdat iedereen 120 km/u rijdt en omdat we in een prestatiemaatschappij leven waarin hard werken je siert als persoon.

Een ongezond beeld van geluk

Geluk kun je verdienen door hard te werken. Of het nu een goed betaalde baan is, een insta-fit lichaam of een mooi huis. Het zijn allemaal dingen waaraan ik denk bij het woord geluk. Terwijl dit eigenlijk bizar weinig met geluk te maken heeft. Het heeft te maken met prestatie en hoe belangrijk wij dat als samenleving vinden. Het lijkt normaal te worden, terwijl het veel stress veroorzaakt. Hierdoor neemt het aantal burn-outs toe. Daarnaast worden de wachtrijen bij de psycholoog steeds langer en voelen we ons steeds vaker eenzaam. Daar heeft de prestatiemaatschappij een aandeel in.

Je kan niet de hele wedstrijd sprinten

Kijk eens naar topsporters. Deze mensen weten als geen ander dat gericht ontspannen net zo belangrijk is als inspanning. Van de 90 minuten die Messi op het voetbalveld staat, sprint hij maar enkele minuten. De rest van de tijd wandelt hij. Messi wordt vaak geprezen om dat geniale wandelen (ontspannen) wat hij doet. Het is ook gewoon niet mogelijk om een hele wedstrijd te sprinten. Hetzelfde geldt voor jouw werkleven. Je kunt je niet de hele dag focussen zonder pauze te nemen. Je hoofd heeft die rust echt nodig, anders raak je geblesseerd.

De 52/17-regel

Als je moe bent, moet je rusten. Je kunt er ook voor kiezen om een paar koppen koffie te drinken en door te knallen. Maar weet dat je dan te veel van je lichaam vraagt en zo de kans op burn-outverschijnselen toeneemt. In plaats van die bak koffie kun je ook even een rondje wandelen om je hersenen wat rust te gunnen. Eigenlijk zou je na iedere 52 minuten werk 17 minuten moeten rusten. Dit heet de 52/17-regel. Volgens onderzoek is dat de perfecte balans tussen inspanning en rust. Het is echt een illusie dat non-stop werken het beste resultaat geeft. Het zijn juist de pauzes en de rustmomenten die ervoor zorgen dat je fris en gefocust kan zijn op de momenten dat je moet scoren. Dus wees niet de zoveelste die in de sloot springt, maar durf die ontspanning te pakken!

Tags: , , , , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De prestatiemaatschappij – waarom werken we nog steeds zo hard?'?