Zo geef je jezelf… meer tijd voor jezelf!

Vertrouw niet op je brein

Ken je dat? Er schiet iets in je gedachten en je denkt dat moet ik onthouden. Later die dag (soms al na vijf minuten) weet je nog wel dat je iets moest onthouden, alleen niet meer wat. Of wanneer denk je eraan dat je nog nieuwe batterijen voor die zaklantaarn moet gaan halen? Precies, als de stroom uitvalt en je die zaklantaarn echt nodig hebt. Laatst was ik op een lezing: Getting Things Done van David Allen, een briljant anti-stress- en timemanagement systeem waarmee je meer tijd voor jezelf creëert. Zijn boodschap: vertrouw je brein niet! In elk geval niet als je dingen wilt onthouden.

Maak lijstjes

Het is wetenschappelijk bewezen dat je met maximaal vier dingen tegelijk bezig kunt zijn. Anders laat je brein het afweten. En die vier is zelfs al veel. Je brein is namelijk niet gemaakt om te onthouden, maar om te creëren, dingen te doen. David Allen zegt zelf dat hij extreem lui is. Hij zorgt ervoor dat hij een gedachte nooit twee keer hoeft te hebben. Hoe? Door alles wat hij moet onthouden op te schrijven. Grote projecten hakt hij in kleine stukken die makkelijk te doen zijn. Lijstjes maken dus. Die lijstjes houd je in het zicht, zodat je niet vergeet om erop te kijken. Gelukkig hebben we allemaal een notitieblok in onze smartphone.

Wat binnen twee minuten kan, doe je meteen

Nog een tip van Allen: alles wat je binnen twee minuten kunt doen, doe je meteen. Dan hoeft het ook niet op een lijstje, want zoiets kleins kan je brein nog net aan. Het geeft rust, waardoor je je beter kunt concentreren op andere dingen die je nog moet doen. Het werkt echt, merk ik. Mijn bureau is een stuk leger en ik voel echt meer rust. Alleen al doordat er meer dingen uit het zicht zijn. Behalve die lijstjes dus, maar dan is het belangrijk te onthouden dat het niet ‘af’ hoeft (en zelfs niet kan).

Sta nooit met lege handen

Minstens zo goed werkt de uit/thuisregel die mijn moeder me leerde toen ik nog in de horeca werkte: als je iets serveert, zorg dan dat je op de terugweg ook altijd iets meeneemt. Lege glazen, lege borden of een nieuwe bestelling. Dan sta je dus nooit met lege handen. Bij mij thuis doe ik dat ook zoveel mogelijk. Net even slimmer bezig zijn levert tijd voor jezelf op. En het scheelt een hoop kilometers alles bij elkaar opgeteld. Ik weet trouwens zeker dat als kinderen dit lezen en gaan doen, heel veel ouders van mij gaan houden….

Schrijf op waar jij energie van krijgt

Nog een tip: schrijf op waar jij energie van krijgt. En zet dat ook op je to do-lijstje. Zelf heb ik nu op kantoor een Carlosmomentjes-bord hangen, een bord vol kleine dingen die een groot verschil maken. Ik hang er bedankjes, kaarten, bijzondere mails enzovoort op. Dat bord is een Carlosmomentje op zich. Een paar jaar geleden stond mijn allereerste grote interview in het Eindhovens Dagblad. Apetrots was ik. De dag erna stond ineens mijn oude taxichauffeur voor de deur. Hij werkte ook nog bij de drukkerij van het dagblad en had drukplaat achterover gedrukt van mijn artikel. Die plaat, daar hang ik dus nu met magneten al die andere Carlosmomentjes op. Kan ik even wat energie gebruiken, dan helpt het meteen als ik er even naar kijk. En daar heb ik tegenwoordig dus meer tijd voor.

Echt, een van de mooiste Carlosmomentjes die je jezelf kunt geven – naast stilstaan waar je allemaal blij van wordt en dankbaar voor bent – is meer tijd voor jezelf maken.


Gratis e-book: Ontdek de kracht van het kleine

Download Jaap zijn gratis e-book voor starters en young professionals. In 2015 werd Jaap Bressers zijn boek Waar een wiel is, is een weg uitgeroepen tot Best Verkochte Managementboek. Over de Carlosmomentjes die hij daarin beschreef gaat dit gratis e-book.Wie ben jij en welk verschil wil je maken? In Ontdek de kracht van het kleine laat Jaap je in 33 pagina’s zien hoe je thuis en op je werk zelf heel gemakkelijk met kleine dingen een groot verschil kunt maken. Samen veranderen we de wereld, echt! Of in ieder geval jij jouw wereld. Veel succes en geniet ervan! Lees meer en download het gratis e-book...
Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Tags: Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke effectiviteit, Persoonlijke ontwikkeling, Werkdruk en stress, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zo geef je jezelf… meer tijd voor jezelf!'?