Er is een hoop veranderd in de afgelopen periode. Een nieuwe tijd breekt aan, waarin we ongemakken ontdekken die we nog niet kenden. De sportclub waar je normaal gesproken traint is dicht, nu moet de discipline om te sporten vooral uit jezelf komen. Zonder voorbereiding woon je plots samen. Je werk speelt zich thuis af waardoor je collega’s ineens ver weg lijken. Ongemakkelijk, dus. Hoe ga je daarmee om? Voor welkom advies belde de redactie van Careerwise met Simeon, filosoof, geestelijk verzorger en initiatiefnemer van het Online Spreekuur.
Onrealistisch nulpunt
Simeon is oprichter van Stichting Vitamine Z. Met de stichting zoekt hij naar het antwoord op de vraag: Hoe voorkom je burn-out en depressie? Gedurende deze zoektocht stuitte hij op een nieuw nulpunt als maatstaf voor ons levensgeluk. Een nulpunt dat we zelf hebben geschapen: een veel te mooi beeld. Een standaard waar we continu aan moeten voldoen, maar die voor niemand bij te benen is. Naar zijn mening is deze norm veel te blij, veel te mooi, veel te succesvol en bovendien niet menselijk.
Met dit in het achterhoofd biedt hij een helpende hand om de coronaperiode door te komen. In samenwerking met het Collectief voor Imperfectie lanceert Simeon een zesdelig online spreekuur; een remedie tegen onzekerheid.
Wat houdt het online spreekuur in?
We willen een troostrijke omgeving bieden. Het online spreekuur is een wekelijkse ontmoeting van een uur waar we onze ongemakken bespreken, die we allemaal ervaren. Een soort eerste hulp bij ongemakken. Het doel is niet om alle problemen op te lossen, maar om het ongemak te verzachten.
Welke thema’s komen er zoal voorbij?
Het online spreekuur is een zesdelige serie. Ieder spreekuur licht een organisatie binnen het Collectief voor Imperfectie een thema uit. In de serie komen zingevingsvragen en levensthema’s voorbij, waaronder gezondheid, alleen zijn, werk, relaties, inspiratie en toekomst. Alleen dan iets creatiever ingekleurd, natuurlijk. Op 1 mei trappen we af met Hoe blijf ik gezond? door de School for Millennials. Careerwise host op 15 mei Wat werkt wel en wat werkt niet.
Wat doet het Collectief voor Imperfectie precies?
Het Collectief voor Imperfectie staat voor het normaliseren van imperfecties. In het dagelijks leven kom je een hoop ongemak tegen. Je stuit op tekortkomingen. Die passen niet bij het perfecte plaatje en de irreëel hoge lat, maar horen wel bij het leven. Het Collectief voor Imperfectie wil deze abnormale tekortkomingen weer normaal maken. Acht organisaties hebben elkaar beloofd om samen te werken aan dit doel. Een doel waar tijdens het online spreekuur aandacht aan wordt geschonken: imperfectie meer de ruimte te geven.
Je biedt nog meer coronahulp?
Naast het online spreekuur bedacht Simeon nog meer menselijke initiatieven. We organiseren niet alleen het online spreekuur, maar ook twee keer per week een online meditatiesessie. Normaal gesproken organiseren we filosofische diners. Nu hebben we speciale kaartjes laten ontwerpen zodat jij ook in je eigen eetkamer een filosofisch diner kunt houden.
Zelf alvast aan de slag
Simeon gaf nog een paar zaken mee om te onthouden. Hoe geef jij imperfectie meer de ruimte?
- Misschien wel het allerbelangrijkste: besef dat de ongemakken die je ervaart normaal zijn, en absoluut niet abnormaal.
- Je bent niet alleen. Iedereen die jij kent, ervaart ook bepaalde ongemakken.
- Praat tot slot over je zorgen. Dit nodigt de ander uit om imperfect naar jou te zijn. Hier zit veel humor in, waarschijnlijk meer dan je had gedacht.
Doe & deel mee
Krijg tips van de experts uit het Collectief voor Imperfectie. Schrijf je in via het aanmeldformulier en verspreid de boodschap via Facebook. De digitale deur staat voor iedereen open!