Kom eindelijk in balans dankzij het Wheel of Life

Wheel of Life - Kom eindelijk in balans dankzij het Wheel of Life- pexels-ashley-fontana-705771

Wat probeer jij om gelukkiger te worden? Stel je voor dat je een overzicht van jouw leven kon uitprinten met daarbij precies dé tips om nog gelukkiger te worden en in balans te komen. Geen algemene tips, waar het hele internet vol mee staat. Maar precies de tips die op jouw leven van toepassing zijn. Het Wheel of Life geeft je zo’n overzicht.

Wat is het Wheel of Life?

Jouw leven bestaat uit meerdere pijlers. Bijvoorbeeld: je gezondheid, je werk, je financiën, je relaties, je vrije tijd, etc. Met de ene pijler kan het heel goed gaan, terwijl het met de andere pijler heel slecht gaat. Je hebt bijvoorbeeld fantastisch werk, maar je tobt met je gezondheid. Of je vermaakt je uitstekend in je vrije tijd, maar je hebt geen werk en daardoor ook niet genoeg financiën.

Geluk heeft alles te maken met balans. Voor een overall gelukkig gevoel, moet het op meerdere pijlers in je leven goed gaan. Als er één of meerdere pijlers zijn waarbij het niet goed gaat, voel jij je niet in balans. Het Wheel of Life is een handig model wat makkelijk in te vullen is én wat jou een snel overzicht geeft waaraan je kunt zien of jouw leven in balans is.

Hoe Wheel of Life invullen

Het Wheel of Life bestaat uit acht pijlers, onderdelen, van jouw leven:

Al deze onderdelen bij elkaar, beslaan het grootste deel van je leven. Je vult het Wheel of Life in door elk onderdeel een cijfer te geven van 1 tot 10, waarbij 1 heel slecht is en 10 heel goed. In het model zie je de cijfertjes bij elke pijler staan, zet een punt bij het cijfer wat jij voor de pijler geeft. Vervolgens trek je een lijn van punt naar punt, zodat je een soort spinnenweb krijgt. Zo zie jij in één oogopslag bij welke pijlers het goed gaat, en bij welke pijlers je dingen kunt verbeteren.

Wat kun je ermee?

Dankzij het levensoverzicht dat het Wheel of Life je geeft, krijg je meer inzicht in jouw leven. Er zijn drie conclusies:

  1. De pijlers waarop je goed scoort (8-10): op die vlakken in jouw leven gaat het goed en ben jij tevreden en gelukkig. Wat fijn, ga zo door! En schiet niet in de stress als je de pijler volgende maand een wat lager cijfer zou geven. Je kunt niet altijd op de toppen zitten. Tot hoever mag het cijfer van jou zakken, wil je nog steeds tevreden zijn? Het doel van het Wheel of Life is niet om overal een 10 te scoren, dat kan gewoon niet. Welke pijlers zijn voor jou het belangrijkst, en op welke pijlers mag je best iets lager scoren zonder dat het een probleem is?
  2. De middelmatige pijlers (5-7): Hier kan jij makkelijk iets verbeteren, waardoor jij snel minder stress ervaart en meer in balans bent.
  3. De extreme pijlers (1-4): op deze vlakken in jouw leven gaat het niet goed. Je bent er duidelijk niet tevreden mee en het is een bron van negatieve emoties. Tijd om aan de slag te gaan en jouw situatie te verbeteren.

Aan de slag met jouw uitslag

Je hebt het overzicht van jouw leven in handen, hoe handig is dat! Nu kun je zelf, of samen met een Careerwise-coach, bedenken hoe je de pijlers met de laagste scores omhoog kunt brengen. Als je bijvoorbeeld laag hebt gescoord op ontspanning & plezier, kun je bedenken hoe je daar meer tijd en ruimte voor kunt maken. Je bent misschien keihard aan het studeren of je focust je helemaal op je carrière, waardoor je bijna nooit meer even lekker een film kijkt. Als jij je volledig focust op één pijler, gaat dat ten koste van andere pijlers, waardoor jij uit balans raakt. Pak die lage pijlers aan, en je merkt al snel dat jij weer in balans komt en jij je gelukkiger voelt!

Tip: inspiratievragen voor Wheel of Life

Vind je het lastig om een cijfer te geven aan de pijlers? Meld je dan aan voor de Online Masterclass – Ga voor Geluk! en ontvang inspiratievragen om de Wheel of Life in te vullen, andere inspiratie-artikelen, interessante opdrachten en coaching van één van onze Careerwise-coaches.

Online Masterclass -Ga voor geluk - Voor young professionals - Banner Careerwise

Coach Jochem

Online Masterclass: Ga voor geluk!

Jochem gaat graag de verbinding aan. Of het nu tussen ingewikkelde onderwerpen in trainingen is of tussen mensen in coaching. Met een passie die al voor zijn studie psychologie aanwezig was, blijft persoonlijke ontwikkeling zijn drijfveer. Na een paar jaar een interne academie van een grote uitzender gerund te hebben, heeft hij zijn weg helemaal gevonden in het begeleiden en coachen van young professionals. Dit doet hij het liefst met oprechte aandacht, humor en praktische tools.

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Ken jezelf, Oriënteren, Persoonlijke effectiviteit, Persoonlijke ontwikkeling
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Kom eindelijk in balans dankzij het Wheel of Life'?